Pää pilvissä, mutta jalat maassa mökkikaupoillakin
Vilkkaimmat mökinomistajan vaihtoviikot ovat käsillä luonnon näyttäessä parhaat puolensa.
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mökkikauppakatsauksen mukaan suuri osa vuotuisesta loma-asuntojen kaupasta tehdään kesä-elokuussa *1). Jos mökin myynti tai osto on ajankohtainen, on hyvä huomioida asiat, jotka liittyvät paitsi myyjän tiedonantovelvollisuuteen myös ostajan vastuuseen ymmärtää, mitä on ostamassa.
Vaikka Suomen kesään on aina kuulunut mökkeily, sai mökkikauppa kunnon sysäyksen etätyöskentelyn yleistyttyä koronapandemian seurauksena 2020-luvun alussa, ja mökeissä alettiin viihtyä ympärivuotisesti. Tuolloin mökkikaupassa nähtiin lukumääräisesti 37 prosentin nousu, mikä nosti mökkien hintatasoa tuntuvasti. Hinnat ovat sittemmin laskeneet ja tänä päivänä hinnat ovat lähellä koronaa edeltävää aikaa. Jos into mökkeilyyn lopahti, ja mökistään haluaa päästä eroon, ei korona-aikana hankitusta mökistä välttämättä saa omiaan takaisin.
Kuka vastaa mökkikaupasta?
Mökkikauppa on useimmiten kiinteistökauppaa, jossa vastuuaika määräytyy maakaaren mukaan, ja on viisi vuotta. Kuluttajariitalautakunnassa käsitellyistä asunto- ja kiinteistökauppariidoista valtaosa on kuluttajien keskenään tekemiä. Ostajan ja myyjän välisenä linkkinä toimii useimmiten kiinteistönvälittäjä, jonka merkitys asiantuntijana ja ammattilaisena vähentää huomattavasti kaupan jälkeen syntyviä riitatilanteita. Välittäjän mukanaolo kaupanteossa ei vähennä myyjän vastuuta esimerkiksi kaupanteon jälkeen löydetyistä piilevistä virheistä. Välittäjä voi tuoda esille asiantuntemustaan lainsäädännöstä ja arvon määrittämisestä kaupan molemmille osapuolille. Välittäjän on välityskohdetta tarjotessaan annettava ostajalle kaikki ne tiedot, jotka saattavat vaikuttaa kaupasta päättämiseen *2). Vastuu tietojen oikeellisuudesta sitoo sekä myyjää että ostajaa.
Mökinomistajan vastuut ja velvoitteet
Ostajalle siirtyvät mökinomistajan velvoitteet, kuten kunnossapitovastuu ja turvallisuusmääräykset pakollisesta palovaroittimesta lähtien. –Tulisijat ja hormistot on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein, ohjeistaa Haave LKV:n toimitusjohtaja Linda Leino. –Omistajan tulee myös varmistaa, että jätevesijärjestelmä täyttää ajantasaiset vaatimukset ja että jätehuolto on hoidettu asianmukaisesti. Jos oston kohteena on valmis mökki, eikä suunnitteilla ole esimerkiksi mökin laajentaminen tai mökin muuttaminen ympärivuotiseen käyttöön, pääsee vähemmällä. Jos mökistä haluaa ympärivuotiseen vakituiseen asumiseen soveltuvan, on kunnalta haettava siihen lupa sekä varautua siihen, että edessä voi olla mittaviakin remontti- ja muutostarpeita myös rakenteisiin. Mikäli suunnitteilla oleva muutos edistää kiertotaloutta ja vähäpäästöisyyttä, saattaa se osaltaan puoltaa luvan saantia, arvioi Leino.
Valikoimaa on mummonmökeistä merenrantahuviloihin
Suomi on mökkien luvattu maa. Mökkejä oli vuoden 2023 lopussa 503 750. Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Savonlinnassa ja Hämeenlinnassa. Kesämökkejä valmistui vuosina 2020—2023 eniten Kittilään, Kolariin ja Kuusamoon *3).
–Halutuimmat kohteet sijaitsevat vesistön äärellä, mutta kyllä mummonmökitkin kiinnostavat. Sijainnilla on erittäin suuri merkitys. Mökille pitää päästä kohtuullisessa ajassa. Jos mökkiä käytetään ympärivuotisesti, sinne pitää päästä mieluiten autolla, kertoo Leino.
Leinon mukaan ostajan ikä näkyy osittain siinä, että varttuneemmalle ostajalle riittää ulkovessakin, kun taas nuoremman toivelistalla on nopean nettiyhteyden lisäksi sisävessa, juokseva vesi ja sähköt. –Hieman oikaisten voi todeta, että mitä nuorempi ostaja, sitä enemmän hyvin varusteltu loma-asunto veden äärellä kiinnostaa. Etätyöskentelevä tarvitsee nopean nettiyhteyden työskennelläkseen mökiltä käsin, vapaalla olevalle ostajalle perinteinen mummonmökkikin käy hitaammalla nettikaistalla, kuvailee Leino.
Mökkilainassakin pätevät samat luototuksen reunaehdot
–Kun asiakas tarvitsee lainaa mökin hankintaan, pätevät mökkilainassakin samat lainaehdot kuin vakituisen asunnon osalta, kertoo konttorinjohtaja Saara-Sofia Nieminen OmaSp Turusta. –Käymme asiakkaan kanssa läpi hänen lainatarpeensa, lainan kohteen ja lainan takaisinmaksuajan. Mahdollisen lainan suuruuteen vaikuttaa hakijan maksukyky ja hankinnan rahoitusaste, taloudelliset puskurit ja hakijan taloudellinen tilanne mukaan lukien mahdolliset lainat, säästöt ja vakuudet. –Hankittava mökkikin voi toimia vakuutena uudelle lainalle, mutta mökkien vakuusarvot vaihtelevat suuresti. Sähköttömällä saarimökilläkin voi olla vakuusarvoa, mutta se ei ole suoraan verrattavissa hyvin varusteltuun merenrantahuvilaan, jonne on autotie perille, muistuttaa Nieminen.
Paras neuvo, jonka Leino haluaa mökkikauppaa harkitsevalle antaa: —Selvitä kaavoitustilanne ja sen merkitys, onko tierasitteita, vesijättöä ja onko jätevesijärjestelmä nykylainsäädännön mukainen.
*1)Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto 29.5.2024, Huhtikuun mökkikauppakatsaus
*2)Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kiinteistönvälittäjän vastuu
Uusia unelmia toteutettavaksi? Hae lainaa.
Olipa haaveissasi oma koti, mökki, remontti tai vaikkapa uusi auto, meillä pääset lainaneuvotteluun nopeasti.
Lue lisää
Lainalaskuri
Lainalaskuri laskee helposti sinulle sopivan asunto-, opinto- ja remonttilainan. Kokeile eri kuukausierien ja korkojen vaikutusta laina-aikaasi. Testaa nyt.
Lue lisää
Konttorit ja yhteystiedot
Lue lisää