Mikä on turvallisin tapa maksaa verkossa?
EU:n alueella maksupalveludirektiivi vaatii asiakkaan vahvaa tunnistautumista tili- tai maksupalveluita käytettäessä. Maksaessasi tarvitset siis aina pankkitunnukset vahvaa tunnistautumista varten. Lisävarmuutta maksamiseen tuo useissa verkkokaupoissa käytössä oleva Visa Secure (aiemmin Verified by Visa) palvelu. Se todentaa ostohetkellä maksun molemmat osapuolet, eli kauppiaan ja ostajan.
Kortin turvarajat kuntoon
Kortilla on hyvä olla käytössä arkeesi sopivat ostorajat myös verkko-ostoissa. Tarvittaessa rajoja voi muokata kätevästi verkkopankissa, OmaMobiilissa tai pankissa. Korttia ei tarvitse erikseen ottaa käyttöön verkkomaksuja varten vaan voit tehdä ostoja turvarajojesi sekä katteen puitteissa. Voit aina myös täysin estää kortin käytön verkko-ostoissa.
Luottokortti tuo lisäturvaa
Suosittelemme tekemään verkko-ostokset pankkikortin luotto-ominaisuudella. Kaikkiin OmaSp:n luottokortteihin liittyy kuluttajansuojalain mukainen turva myyjän sopimusrikkomusten varalle. Tämä tarkoittaa, että luottokorttiyhtiö toimii omien rahojesi ja verkkokaupan välissä – jos et saa maksamaasi palvelua tai tuotetta, voit hakea korvausta luottoyhtiöltä korttireklamaationa.
Luotto-ominaisuudella tehtyihin, yli 50 euron ostoihin sisältyy myös automaattisesti ostoturvavakuutus 180 päivän ajaksi. Vakuutus korvaa tuotteen vahingoittumisen tai varkauden vakuutusehtojen mukaisesti 2 500 euroon asti ilman omavastuuta.
Maksaminen yhdistelmäkortilla
Kun maksat verkossa Credit/Debit-kortilla, voit valita maksatko ostoksesi Credit- eli luotto-ominaisuudella vai Debit- eli pankkikorttiominaisuudella. Kun käytät kortin etupuolen 16 merkkiä pitkää korttinumeroa ja kortin taustapuolen allekirjoituspaneelin vierestä löytyvää kolminumeroista CVV2/CVC2 -tarkistelukua, maksat ostoksesi Credit-ominaisuudella. Käyttäessäsi kortin taustapuolelta vasemmasta alakulmasta löytyvää numerosarjaa, maksat ostoksesi Debit-ominaisuudella. Ensimmäiset 16 numeroa toimivat korttinumerona ja kolme viimeistä toimivat CVV2/CVC2 -tarkistelukuna.
Luotettavat maksunsaajat -lista nopeuttaa toistuvia ostoksiasi
Luotettavat maksunsaajat -ominaisuus mahdollistaa nopeammat verkkopankkimaksut, kun kyseessä on yritys, jolle teet maksuja toistuvasti. Voit valita yrityksen omalle luotettavien maksunsaajien listallesi verkossa tapahtuvan korttioston yhteydessä.
Ensimmäinen osto tapahtuu tunnistautumalla pankkitunnuksilla korttioston yhteydessä. Tässä yhteydessä voit valita kyseisen toimijan luotettavaksi maksunsaajaksi, jotta jatkossa sinun ei tarvitse tunnistautua pankkitunnuksillasi verkko-oston yhteydessä kyseiselle maksun saajalle.
Ominaisuus on käytössä pankin valitsemille maksunsaajille. Tunnistat pankin luokitteleman luotetun maksunsaajan verkko-oston yhteydessä tunnistautuessa vaihtoehdosta ’’Lisää maksunsaaja luotettavien maksunsaajien luetteloon’’. Pystyt hallinnoimaan omia luotettavia maksunsaajia olemalla yhteydessä pankkiin joko puhelimitse, chatissa, verkkoviestillä tai paikan päällä. Varaathan sähköisissä kanavissa asiointia varten henkilökohtaiset pankkitunnuksesi lähettyville vahvaa tunnistamista varten.
Näin vältät verkkomaksamisen konnankoukut
- Maksa verkko-ostosi luottokortilla. Se tuo sinulle lisäturvaa, kun luottokorttiyhtiö toimii sinun ja verkkokaupan välissä. Luotto-ominaisuudessa tehtyihin kauppoihin saat myös automaattisesti ostoturvavakuutuksen.
- Mikäli tilaat kortillasi internetin kautta toimitettavan jatkuvan palvelun, ota aina ennen maksamista selville, miten voit lopettaa palvelun ja siitä johtuvan veloituksen.
- Säästä ostoon liittyvät asiakirjat. Niitä voidaan tarvita esimerkiksi kaupan ehtojen selvittämiseen tai todisteeksi siitä, että tavara on maksettu.
- Kortin tietoja tai tunnuslukua ei tule antaa sähköpostitse kenellekään. Tutustu vinkkeihimme verkkopalveluiden turvalliseen käyttöön.
- Älä koskaan hyväksy OmaVahvistuksella tai avainlukulistalla tapahtumaa, josta et ole täysin varma tai jota et tunnista.
- Varmista, että verkkokaupasta löytyy yrityksen nimi, sijainti, Y-tunnus sekä sähköpostiosoite ja puhelinnumero.
- Tarkista, kertooko myyjä kantavansa vastuun virhetilanteissa ja mitkä ovat palautusehdot. Varmista myös, että myyjän sivustolta löytyy tietosuojaseloste, joka kertoo miten ja mihin myyjä käyttää sivustolle annettuja henkilötietojasi.