Lue lisää
Asuntolaina
- Laina oman kodin hankintaan.
- Voimme tehdä alustavan lainatarjouksen, vaikka et tietäisikään asunnon tarkkaa hintaa.
- Saat meiltä lainapäätöksen, kun pankki on hyväksynyt ostettavan kohteen ja lainan vakuudet.
ASP-laina
- Kun sinulla on ASP-säästöjä 10 % asunnon hankintahinnasta, voit saada ASP-lainaa.
- ASP-lainan korko on matalampi kuin tavallisessa ensiasuntolainassa.
Remonttilaina
- Kodin remontti on sijoitus tulevaisuuteen kuten asuntolainakin.
- Suuremmat, esimerkiksi energiatehokkuuteen vaikuttavat remontit, ovat panostuksia, joista lompakkosi kiittää myöhemmin.
Joustoluotto
- sopii hyvin pienempiin lainatarpeisiin, kuten lomamatkoihin tai arjen menoihin.
- Joustoluottoa voidaan myöntää 4 000—20 000 euroa.
Kulutusluotto
- Kulutusluotto soveltuu esimerkiksi auton ostamiseen tai keittiö- ja kylpyhuoneremonttiin.
- Lainan yksityiskohdat räätälöidään tarpeesi mukaan.
Opintolaina
- Opintolaina on hyvä vaihtoehto opiskeluajan rahoittamiseen ja saat rauhassa keskittyä opiskeluun.
- Valtion takaama opintolaina on turvallinen ratkaisu opiskelujen rahoittamiseen.
- Opintolainaa voit hakea OmaSp:n verkkopankissa tai varaamalla ajan konttoriin.
Lisätietoja lainoista
Lainaratkaisun suunnittelu lähtee aina liikkeelle lainatarpeestasi. Sopiva lainamäärä arvioidaan aina tapauskohtaisesti laina-ajan ja lainan kuukausierän huomioiden. Meille on tärkeää, että sinulle ja perheellesi jää lainakulujen jälkeen rahaa myös muuhun elämiseen. Tärkeää on kyetä myös säästämään lainanmaksun rinnalla, jotta yllättävät kulut eivät vaaranna perheen taloutta ja varoja saadaan säästöön myös pitkällä aikajänteellä.
Edellytyksenä lainan saamiselle on puhtaat luottotiedot. Säännölliset tulot ja menot ovat perusta, jolle sopivan lainaerän suuruutta voidaan lähteä arvioimaan. Uutta lainaa suunniteltaessa huomioidaan myös käytössä olevat säästöt sekä vakuudet. Helpoiten selvität mahdollisen lainamäärän ottamalla yhteyttä pankkiin. Yhdessä voimme suunnitella juuri sinulle sopivan lainan.
Vakuuksien tehtävänä on turvata lainan takaisinmaksu pankille. Esimerkiksi asuntolainan vakuudeksi käy yleisimmin ostettava asunto, joka kattaa tietyn prosenttimäärän lainan vakuuksista. Asunnon lisäksi voidaan käyttää muita mahdollisia lisävakuuksia, kuten talletuksia. Eri omaisuuslajit ovat vakuuksina hieman eriarvoisia ja niiden käyttöä lainan vakuutena arvioidaan tapauskohtaisesti.
Lainan korko tarkoittaa käytännössä rahan hintaa eli kustannusta, jonka maksat pankille rahan lainaamisesta. Lainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, joka noteerataan eripituisille ajanjaksoille.
Yleisin asuntolainan viitekorko Suomessa on 12 kuukauden euribor. Euribor 12 kk reagoi korkojen nousuihin ja laskuihin hitaammin kuin lyhyemmät korot. Sen hyöty on siis ennen kaikkea ennakoitavuudessa, kun lainan korko on tiedossa aina vuodeksi kerrallaan.
Huolettaako korkojen heilunta? Lainalle on mahdollista sopia myös kiinteä korko esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden ajaksi. Rahoitus voidaan myös jakaa kahteen eri lainaan, joista toinen tehdään kiinteällä korolla.
Kiinteän korkojakson aikana lainan veloituskorko pysyy samana riippumatta siitä, miten korkomarkkinat heilahtelevat. Kiinteä korko tuo sinulle siis turvaa, kun tiedät lainan koron ennakkoon useammaksi vuodeksi eteenpäin.
Marginaali muodostaa yhdessä viitekoron kanssa asiakkaan lainasta maksaman hinnan. Marginaali on aina asiakaskohtainen ja pysyy samana koko laina-ajan. Marginaalin suuruuteen vaikuttavat muun muassa lainan vakuudet, sekä lainanottajan maksukyky ja muu asiakkuus.
Kun keskustelet asiantuntijamme kanssa lainasta, nousevat keskustelussa esiin erilaiset lainan lyhennystavat – annuiteetti, tasalyhennys ja tasaerä. Miten voit tietää, mikä niistä sopii sinulle parhaiten? Lyhennystavan valintaan ei ole yhtä oikeaa, kaikille sopivaa vaihtoehtoa, vaan autamme sinua parhaiten tilanteeseesi sopivan lyhennystavan valinnassa. Lyhennystavan valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, haluatko lainan kuukausittaisen maksuerän pysyvän aina samansuuruisena vai onko sinulle tärkeämpää maksaa laina tietyssä ajassa kokonaan pois. Tähän vaikuttavat esimerkiksi lainan suuruus ja taloutesi tulot.
Annuiteettilyhennystapa tarkoittaa, että kuukausittainen maksuerä sisältää sekä lyhennyksen että koron. Kun lainan korko nousee, maksuerä kasvaa ja kun korko laskee, maksuerä pienenee. Näin laina-aika ei muutu korkojen vaikutuksesta. Annuiteettilyhenteisessä lainassa lainalyhennyksen osuus on alussa prosentuaalisesti pienempi, mutta se kasvaa, kun laina lyhenee ja korkojen osuus pienenee.
Tasaerälyhennyksessä lainan kuukausittainen maksuerä pysyy koko ajan samansuuruisena. Kun korko nousee, laina-aika pitenee ja kun korko laskee, laina-aika lyhenee. Jos korkotasojen muutoksen vuoksi laina ei ole lyhentynyt riittävästi laina-aikana, voi lainalle sovittuna eräpäivänä maksuerä olla huomattavasti suurempi.
Tasaerä on aina vähintään koron suuruinen. Tasaerän etuna on se, että kuukausittaiset lainanhoitokulusi ovat hyvin ennakoitavissa vuosiksi eteenpäin, kun korkojen muutokset eivät vaikuta lainasi kuukausimaksuihin.
Tasalyhennyksessä lainan lyhennys pysyy nimensä mukaisesti kuukausittain samansuuruisena ja lainalle maksettava korko lisätään lyhennyksen päälle. Kun korko nousee, maksuerä kasvaa koron nousun verran, ja kun korko laskee, kuukausittainen maksuerä pienenee. Tasalyhennyksessä laina-aika ei muutu, mutta maksuerät muuttuvat korkotason muuttuessa.
Jos elämäntilanteesi muuttuu niin, ettet pysty enää huolehtimaan lainasi tai korttiluottosi maksuerästä, kuten sovimme, ole mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä meihin. Käymme yhdessä läpi kokonaistilanteesi ja selvitämme yhdessä, onko esimerkiksi mahdollista sopia lainaasi lyhennysvapaa määräajaksi.
Apua maksuvaikeuksiin