Helppo ja joustava tapa sijoittaa yrityksen varoja
Yrityksen varojen sijoittaminen rahastoihin voi sopia sinulle, jos et itse halua seurata aktiivisesti pörssikursseja ja analysoida sijoituskohteita. Rahastosäästäjänä salkunhoitaja tekee työn puolestasi. Rahastosäästäminen mahdollistaa monipuoliset sijoitusvaihtoehdot ja tuotto-odotukset eri sijoitusprofiileille – varovaisesta säästäjästä tuottohakuiseen sijoittajaan. Säästämällä rahastoon pääset siis pienemmälläkin summalla osaksi ammattilaisten hoitamaa sijoitussalkkua, eikä sinun tarvitse itse seurata markkinoiden ja yhtiöiden tapahtumia. Rahastojen salkunhoitajat analysoivat ja arvioivat salkun sijoituksia jatkuvasti ja he tekevät tarvittavat muutokset rahaston sijoituskohteisiin.
Rahastosäästämisen etuja
- Rahastosäästäminen on vaivatonta. Varojen sijoittaminen on ammattilaisten käsissä, joten voit rauhassa keskittyä olennaiseen, eli yrittämiseen.
- Saat suursijoittajan edut pienemmälläkin pääomalla, sillä rahasto käy kauppaa yleensä suurilla arvopaperierillä, mutta pienemmin kustannuksin kuin yksityinen sijoittaja.
- Rahaston hajauttaessa sijoitukset useisiin kohteisiin pienentää se riskiä ja tarjoaa yrityksesi pääomalle tuottomahdollisuuksia vaihtelevassakin markkinatilanteessa.
- Rahasto-osuuksien ostaminen ja myyminen on helppoa. Investointitarpeiden yllättäessä voit lunastaa rahasto-osuuksia nopeasti.
- Sijoitusrahastot ovat verovapaita yhteisöjä, joten ne eivät maksa veroja myyntivoitoista eivätkä osingoista tai koroista. Salkunhoitaja voi näin ollen sijoittaa pääoman ja tuoton täysimääräisenä uudestaan markkinoille.
Sijoitusrahastoa hallinnoiva rahastoyhtiö kerää yksityishenkilöiden, yhteisöjen ja säätiöiden varoja yhteen ja sijoittaa ne rahaston sääntöjen mukaan useisiin eri arvopapereihin ja muihin sijoituskohteisiin markkinoilla. Yhdessä varat muodostavat sijoitusrahaston. Sijoitusrahastojen varat sijoitetaan lainsäädännön, viranomaisten määräysten ja rahaston sääntöjen mukaan riskin hajauttamisen periaatetta noudattaen. Rahastosijoittamiseen liittyy riski pääoman vaihtelusta. Riskin suuruus riippuu kyseisen rahaston sijoituskohteista ja -politiikasta. Sijoitusrahaston varoja hoitaa rahastoyhtiö. OmaSp toimii Sp-Rahastoyhtiö Oy:n asiamiehenä.
Voit sijoittaa yrityksesi varoja rahastoihin joko kertasijoituksina tai erissä. Kuukausisäästäminen on yksi säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehto myös yritysasiakkaillemme. Pitää muistaa, että pienistä puroista kasvaa suuria jokia ja sijoitusten ajallinen hajauttaminen tarjoaa tuottomahdollisuuksia vaihtelevassakin markkinatilanteessa. Valikoimassamme on useita erilaisia rahastoja, joista autamme sinua löytämään yrityksellesi sopivimmat vaihtoehdot.
Sijoitusrahastot (UCITS)
Rahastot voidaan jakaa esimerkiksi sääntelyn mukaan sijoitusrahastoihin (UCITS) ja vaihtoehtorahastoihin (AIF). Sijoitusrahastoja sääntelee sijoitusrahastolaki, jossa määritellään esimerkiksi mihin sijoitusrahastot saavat sijoittaa ja miten varat pitää hajauttaa eri sijoituskohteisiin. Nämä rahastot ovat sijoitusrahastodirektiivin mukaisia sijoitusrahastoja eli UCITS-rahastoja.
Vaihtoehtorahastot (AIF)
Vaihtoehtorahastolla tarkoitetaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain mukaan yhteisöä tai muuta yhteistä sijoittamista, jossa varoja hankitaan useilta sijoittajilta ja sijoitetaan määritellyn sijoituspolitiikan mukaisesti sijoittajien eduksi ja jolta ei edellytetä sijoitusrahastodirektiivin 5 artiklassa tarkoitettua lupaa. Erikoissijoitusrahastot kuuluvat vaihtoehtorahastojen joukkoon. Erikoissijoitusrahastoiksi kutsutaan rahastoja, jotka poikkeavat sijoitusrahastolain mukaisesta riskin hajauttamisen periaatteesta. Rahaston nimestä on selvittävä, että se on erikoissijoitusrahasto.
Korkorahastot
Rahastot luokitellaan usein sijoituskohteidensa mukaan. Korkorahastot sijoittavat korkoa tuottaviin arvopapereihin, joiden tuotto-odotukset perustuvat korkomarkkinoiden antamiin mahdollisuuksiin. Sijoituskohteina voi olla mm. valtion, muiden julkisyhteisöjen ja yritysten liikkeelle laskemia sitoumuksia sekä muita ominaisuuksiltaan soveltuvia instrumentteja. Korkorahastoissa riski liittyy erityisesti korkotason muutoksiin sijoitusaikana. Korkorahaston sijoituksiin voi sisältyä myös mm. luottoriskiä.
Korkoriski on alhaisempi lyhyen koron rahastossa, jonka varat sijoitetaan sijoitusajaltaan alle vuoden arvopapereihin. Pitkän koron rahastot (ns. joukkolainarahastot) taas sijoittavat korkoa tuottaviin arvopapereihin, joiden juoksuaika on yli vuoden. Koska sijoitusaika on pidempi, on myös riskitaso lyhyen koron rahastoa korkeampi. Yleensä tällöin myös tuotto-odotus on korkeampi.
Yhdistelmärahastot
Yhdistelmärahastot sijoittavat sekä korkopapereihin että osakkeisiin, jolloin salkunhoitaja voi vaihtaa sijoitusten painopistettä osake- ja korkosijoitusten välillä rahaston sääntöjen puitteissa. Osakesijoitusten vuoksi yhdistelmärahaston tuotto-odotus ja riskitaso ovat yleensä korkorahastoja korkeampia.
Osakerahastot
Osakerahastot sijoittavat nimensä mukaisesti osakemarkkinoille. Osakerahastot seuraavat osakemarkkinoiden kehitystä, minkä vuoksi ne sisältävät enemmän riskiä. Osakerahastossa sijoitukselle voi odottaa korkeaa tuottoa, mutta myös sijoituksen arvon vaihtelu saattaa olla suurta. Osakerahastot pyrkivät vähentämään riskiä hajauttamalla sijoitukset useaan eri kohteeseen osakemarkkinoilla.
Kun haluat aloittaa yrityksesi varojen sijoittamisen, ota yhteyttä omaan asiantuntijaasi tai konttoriisi. Voit myös suoraan varata ajan tapaamiseen. Kun aloitat sijoittamisen, on suositeltavaa käydä läpi yrityksen taloudellinen tilanne ja riskinsietokyky yhdessä pankin asiantuntijan kanssa. Näin voimme tarjota juuri sinun yrityksellesi sopivia sijoitusratkaisuja. Rahastojen ostaminen ja myyminen onnistu myös OmaMobiilissa ja verkkopankissa, kun nämä palvelut on lisätty yritysverkkopankkisopimuksellesi.
Yhä useampaa sijoittajaa kiinnostaa omien tuottojen rinnalla myös se, millaisiin sijoituskohteisiin hän sijoittaa. Puhutaan vastuullisesta sijoittamisesta. Voit sijoittajana tehdä sijoituspäätöksiä, jotka hyödyttävät itsesi lisäksi ympäröivää maailmaa. Rahastoistamme löytyy hyviä vaihtoehtoja sijoittajalle, joka huomio sijoituspäätöksissään vastuullisuusmieltymyksensä sijoituskohteen ympäristön-, sosiaalisenvastuun sekä hallintotavan osalta.
Rahastot luokitellaan kolmeen eri vastuullisuusluokkaan tiedonantovelvotteita koskevan SFDR-asetuksen (Sustainable Finance Discosure Regulation) perusteella. Riippuen rahaston kestävyystavoitteista. Rahastot, jotka edistävät kestävyystekijöitä, luokitellaan kahteen eri kategoriaan – artikla 8 ja 9 – riippuen rahaston kestävyystavoitteista. Artikla 6 rahastot eivät nimenomaisesti edistä tai tavoittele ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä asioita, mutta huomioivat kuitenkin kestävyysriskit. Näet rahaston vastuullisuusluokituksen rahastoesitteestä ja SFDR-liitteistä.
Vastuullisen sijoittajan ei tarvitse tinkiä sijoituksensa tuotoista. Kestävyysriskien huomioon ottamisesta rahaston sijoituspäätöksissä ei oleteta syntyvän merkittävää haitallista tuottovaikutusta pitkällä aikavälillä. OmaSp:n tuotteita ja palveluita kehitetään jatkuvasti niin, että sinun on mahdollisimman helppoa löytää kohteita, jotka osuvat yksiin omien kestävyysmieltymysten kanssa.
Rahaston arvon historiallinen kehitys ei ole tae sen tuotosta tulevaisuudessa. Kuhunkin yksittäiseen rahastoon liittyvä riski määräytyy rahaston sijoituskohteiden ja -politiikan perusteella. Mitä korkeampaa tuottoa tavoitellaan, sitä suurempi on mahdollisuus sijoituksen arvon vaihteluun. Rahasto ei voi mennä konkurssiin, joskin markkinatilanteesta riippuen rahasto-osuuden arvo voi nousta tai laskea.
Rahastosäästämiseen kuuluu kertaluonteisia kuluja ja jatkuvaluonteisia kuluja. Kertaluonteisia kuluja ovat osallistumiskulut ja irtautumiskulut. Osallistumiskuluilla tarkoitetaan merkintäpalkkiota sijoituksen arvosta ja irtautumiskulusta lunastuspalkkiota lunastuksen arvosta.
Jatkuvaluonteisia kuluja ovat muut jatkuvaluonteiset kustannukset ja salkkutapahtumiin liittyvät kulut. Muut jatkuvaluonteiset kustannukset kertovat sijoittajan maksamia kuluja, joita käytetään rahaston toimintakustannusten, kuten markkinointi- ja jakelukustannusten maksamiseen. Nämä kulut vähentävät sijoituksen mahdollista tuottoa. Salkkutapahtumiin liittyvät kulut kertovat tuotteesta vastaavan rahaston suorittamista kohteena olevien sijoitusten ostoista ja myynneistä aiheutuvien kulujen vaikutus. Rahastokohtaiset kustannukset löydät rahaston avaintietoasiakirjasta.