Hyppää pääsisältöön
OmaSp:n asiantuntija

Kapitalisaatiosopimuksella hallitset yrityksesi sijoitusomaisuutta tehokkaasti

Kapitalisaatiosopimuksella saat yhdellä sopimuksella yrityksellesi joustavamaksuisen ja sijoituskohteiltaan monipuolisen sijoituspaketin. Sijoitussopimus tehdään 5–20 vuoden määräajaksi, jonka ensimmäisen vuoden maksun tulee olla vähintään 10 000 euroa.

Kapitalisaatiosopimuksen hyödyt yrityksellesi 

  1. Sopimus on määräaikainen ja voit saada yrityksen varat tuottamaan 5–20 vuoden ajaksi. 
  2. Useita sijoituskohteita samassa paketissa – valitse yksi tai useampi kohde kattavasta rahastojen ja rahastosalkkujen valikoimastamme. Kapitalisaatiosopimuksella voit sijoittaa Varainhoitajan parhaat -rahastosalkkuihin, jotka ovat käytettävissä vain vakuutussijoittamisen kautta. 
  3. Kapitalisaatiosopimus sisältää monia verotuksellisia etuja. Voit ostaa ja myydä sijoituskohteita sopimuksen sisällä ilman välitöntä myyntivoittoveroa. Tuoton osuudesta maksat verot vasta, kun nostat varoja Kapitalisaatiosopimuksesta. 
  4. Kapitalisaatiosopimus luetaan yleensä yrityksen nettovarallisuuteen.

Ota yhteyttä

Monipuoliset sijoituskohteet 

Kapitalisaatiosopimuksella voit sijoittaa yrityksen varoja monipuolisiin sijoituskohteisiin. Valittavanasi on eri omaisuusluokkiin kuuluvia sijoituskohteita, joita voidaan vaihtaa joustavasti tavoitteesi ja sijoitusmarkkinatilanteen mukaan. Vuosittain kuusi (6) ensimmäistä maksujen sijoitussuunnitelman muutosta tai jo kertyneen säästön uudelleensijoitustoimeksiantoa ovat maksuttomia. Sijoituskohteille muodostunutta arvonnousua ei veroteta kohteita vaihdettaessa. Verotus toteutuu vasta, kun säästöt nostetaan kokonaisuudessaan.

Oma Säästöpankin asiantuntija

Tiedot perustuvat 2023 annettuihin verotietoihin. Verotus voi muuttua sopimusaikana. Kapitalisaatiosopimuksen myöntää Sp-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä Oma Säästöpankki toimii. 

Kapitalisaatiosopimuksen verotus

Kapitalisaatiosopimusta ei kohdella yrityksen kirjanpidossa tai verotuksessa vakuutuksena vaan yrityksen tekemänä sijoituksena, johon maksettuja maksuja ei voi vähentää verotuksessa. Osakeyhtiöissä ja osuuskunnissa kapitalisaatiosopimukset lasketaan yrityksen nettovarallisuuteen samojen sääntöjen mukaan kuin muutkin yrityksen tekemät sijoitukset.

Henkilöyhtiöissä sijoitusten, kuten kapitalisaatiosopimuksen, kuuluminen elinkeinotoimintaan ratkeaa tapauskohtaisesti. Vain elinkeinotoimintaan kuuluvat varat otetaan huomioon henkilöyhtiön nettovarallisuuslaskelmassa.

Kapitalisaatiosopimuksen tuotto on yritykselle veronalaista tuloa. Tuotto voidaan kirjata rahoitustuottoihin. Kirjanpitolautakunnan mukaan suosituksena on, että sijoitussidonnaisten säästöjen tuoton osuus on varovaisuuden periaatteen takia suositeltavaa kirjata vasta, kun säästösumma maksetaan sopimuksen omistajalle sopimuksen päättyessä tai takaisinostettaessa ennen sopimusajan päättymistä.

Mikäli henkilöyhtiön omistama kapitalisaatiosopimus katsottaisiin sen elinkeinotoimintaan kuuluvaksi, sopimuksen tuottoa verotettaisiin kuten henkilöyhtiön muutakin elinkeinotoiminnan tuloa.

Yleishyödylliset säätiöt ja yhdistykset sekä kunnat ja seurakunnat ovat verovelvollisia vain saamastaan elinkeinotulosta ja kapitalisaatiosopimus ei yleensä kuulu niiden elinkeinotoimintaan, joten sen tuotto on tällöin kokonaisuudessaan verovapaata.

Mikäli kapitalisaatiosopimus on sopimuksen päättyessä tai kokonaan takaisinostettaessa tappiolla, EVL:n mukaan lopulliseksi todettu rahoitusomaisuuden arvonalentuminen on elinkeinotoiminnassa vähennyskelpoinen menetys.

Katso myös

    Henkilöasiakas