Hoppa till huvudinnehåll
Oma Säästöpankin asiakas

Betala säkert när du handlar på nätet

Alla bankkort från OmaSp kan användas för att betala för nätköp enkelt och säkert.

Vad är det säkraste sättet att betala på nätet? 

Inom EU krävs att kunden identifierar sig med stark autentisering enligt betaltjänstdirektivet när hen använder konto- eller betaltjänster. När du betalar behöver du alltså alltid nätbankskoder för stark autentisering. I många nätbutiker används dessutom tjänsten Visa Secure (tidigare Verified by Visa), som ger ytterligare säkerhet vid betalning. När köpet genomförs verifierar tjänsten betalningens båda parter, det vill säga både säljaren och köparen.

Konfigurera säkerhetsgränser för kortet

Köpgränser på kortet som är lämpade för ditt dagliga liv är bra att ha även när det gäller nätköp. Du kan enkelt ändra gränserna vid behov i nätbanken, OmaMobiili eller i banken. Nätköp behöver inte aktiveras separat på kortet, utan du kan göra köp så länge de inte överskrider säkerhetsgränserna eller de tillgängliga medlen. Du kan även när som helst välja att spärra alla nätköp på kortet. 

Kreditkort ger ökad säkerhet

Vi rekommenderar att du använder bankkortets kreditfunktion vid nätköp. I alla OmaSp:s kreditkort ingår skydd enligt konsumentskyddslagen i händelse av att en säljare begår avtalsbrott. Det innebär att kreditkortsbolaget står mellan dina pengar och nätbutiken – om du inte får den tjänst eller produkt som du har betalat för kan du söka ersättning hos kreditbolaget i form av en kortreklamation. 

Vid köp som gjorts med kreditfunktionen för mer än 50 euro ingår dessutom automatiskt en 180 dagars köpskyddsförsäkring. Försäkringen ersätter skada eller stöld av produkten i enlighet med försäkringsvillkoren upp till 2 500 euro utan självrisk.

Oma Säästöpankin asiakas

Betalning med kombikort 

När du betalar med Credit/Debit-kort på nätet kan du välja om du vill betala med kreditfunktionen (Credit) eller bankkortsfunktionen (Debit). Om du använder det 16 siffror långa kortnumret på kortets framsida samt det tresiffriga CVV2/CVC2-kontrollnumret bredvid underskriftsfältet på kortets baksida, betalar du för köpet med kreditfunktionen. Om du använder sifferserien längst ner till vänster på kortets baksida betalar du för köpet med bankkortsfunktionen. De första 16 siffrorna utgör kortnumret och de tre sista siffrorna utgör CVV2/CVC2-kontrollnumret. 

Återkommande köp görs snabbare med listan över betrodda betalningsmottagare 

Med funktionen Betrodda betalningsmottagare kan du göra snabbare betalningar i nätbanken till företag som du gör återkommande betalningar till. Du kan lägga till företaget i din personliga lista över betrodda betalningsmottagare i samband med kortköp på nätet. 

Det första köpet gör du genom att identifiera dig med nätbankskoder i samband med kortköpet. När du genomför köpet kan du lägga till aktören i fråga som betrodd betalningsmottagare, så att du i fortsättningen inte längre behöver identifiera dig med nätbankskoder när du gör nätköp hos den tillagda betalningsmottagaren. 

Denna funktion är aktiverad hos betalningsmottagare som valts ut av banken. Du känner igen betalningsmottagare som banken anser vara betrodda genom att gå in på alternativet ”Lägg till betalningsmottagare i listan över betrodda betalningsmottagare” när du identifierar dig i samband med nätköp. Du kan hantera din personliga lista över betrodda betalningsmottagare genom att kontakta banken via telefon, chatt, nätmeddelande eller på plats i ett kontor. Kom ihåg att ta fram dina personliga nätbankskoder för stark autentisering när du ska sköta ärenden i digitala kanaler.

Så skyddar du dig mot bedrägerier och fusk vid nätköp 

  • Betala för dina nätköp med kreditkort. Det ger ökad säkerhet då kreditkortsbolaget står mellan dig och nätbutiken. I köp som görs med kreditfunktionen ingår dessutom automatiskt köpskyddsförsäkring. 
  • Om du använder ditt kort för att beställa en fortlöpande tjänst över internet, bör du alltid innan du betalar kontrollera hur tjänsten och tillhörande debiteringar sägs upp. 
  • Spara dokument kopplade till dina köp. De kan behövas exempelvis för att reda ut villkoren för köpet eller som bevis för att du har betalat för produkten. 
  • Ange aldrig dina kortuppgifter eller PIN-koden till någon via e-post. Läs våra tips för säker användning av webbtjänster. 
  • Använd aldrig OmaVahvistus eller din nyckeltalslista för att godkänna en betalning som du är osäker på eller som du inte känner igen. 
  • Kontrollera att företagets namn, plats, FO-nummer, e-postadress och telefonnummer anges i nätbutiken. 
  • Se huruvida säljaren anger att hen tar ansvar om det uppstår fel och vilka villkoren är för återlämning av produkten. Kontrollera också att säljarens webbplats har en dataskyddsbeskrivning där det anges hur och i vilka syften säljaren använder de personuppgifter som samlas in på webbplatsen.

Läs mer

    Privatkund