Hyppää pääsisältöön
Mediatiedote,

Oma Säästöpankki Oyj:n puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2024

Q2

Takana on hyvin poikkeuksellinen toinen vuosineljännes – laaja toimenpideohjelma etenee suunnitellusti.

Toimitusjohtaja Sarianna Liiri:
Alkuvuosi ja erityisesti toinen vuosineljännes on ollut OmaSp:n historiassa hyvin poikkeuksellinen jakso. Ohjeiden vastainen toiminta ja sen aikaansaaman ongelmakokonaisuuden selvittäminen on vaatinut merkittäviä resursseja. Toiminnan keskiössä on viime viikkoina ollut toimenpideohjelman toteuttaminen, jonka aikana on tehty laaja selvitystyö ja koko luottokannan laatu on varmistettu yhteistyössä ulkopuolisten, riippumattomien asiantuntijoiden kanssa. Tulokset vahvistavat, että ongelmat rajautuvat jo aiemmin tunnistettuun ohjeiden vastaiseen toimintaan ja muun luottokannan laatu vastaa aiemmin raportoitua. Kaikesta huolimatta olennaisinta on, että perusliiketoiminta kehittyy hyvin ja odotuksien mukaisesti. Pankin vakavaraisuus ja taloudellinen asema ovat vahvoja.

Korkoympäristön tukemana korkokate kasvoi toisella neljänneksellä 7 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Palkkiotuotot säilyivät vertailukauden tasolla. Vertailukelpoiset liiketoiminnan tuotot kasvoivat 7 prosenttia. Kulut ovat pysyneet hyvin hallinnassa, vaikka olemme toteuttaneet investointeja ja muun muassa lisänneet henkilöstöä riskienhallintaan sekä syksyllä 2024 avattaviin uusiin konttoreihin. Vertailukelpoiset liiketoiminnan kulut kasvoivat 4 prosenttia toisella neljänneksellä. Toisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen kulu-tuottosuhde oli erinomaisella tasolla 32,9 prosenttia.

Luottokannan kehitys oli odotuksien mukainen ja säilyi vuoden takaisella tasolla. Talletuskanta laski noin 7 prosenttia ja kehityksessä näkyy edelleen asiakkaiden sopeutuminen kustannustason nousuun sekä osittain pankkiin liittyvä uutisointi. Palveluiden hyvä saavutettavuus heijastuu edelleen uusien asiakassuhteiden määrään. Olemme onnistuneet luomaan noin tuhat uutta asiakassuhdetta kuukausittain koko alkuvuoden.

Tiedotimme huhtikuussa luotonannossa tapahtuneesta ohjeiden vastaisesta toiminnasta. Hallitus käynnisti laajat toimenpiteet alkuvuoden vakavien tapahtumien seurauksena. Hallituksella ja koko henkilöstöllä on ollut vahva tahtotila selvittää tapahtumat ja niihin liittyvät ongelmat mahdollisimman tehokkaasti. Toisen neljänneksen aikana on muun muassa panostettu riskienhallinnan ja riippumattomien toimintojen kehittämiseen ja keskeisimpänä toimenpiteenä on ollut heinäkuussa toteutettu koko luottokannan läpivalaisu. Selvitystyössä on läpikäyty luottokannan dataa, suoritettu asiakirjatarkastusta ja lisäksi on analysoitu luotto- ja vakuusprosessia. Oli tärkeää saada ulkopuolinen vahvistus sille, että valtaosa luottokannastamme vastaa aiemmin raportoitua ja tarkistuksissa ei paljastunut uusia ongelmia jo tunnistettujen lisäksi. Läpivalaisu vahvisti oman sisäisen selvityksemme tuloksen, että kyseessä on yksittäistapaus. OmaSp kirjasi koko alkuvuodelle tähän kokonaisuuteen liittyen 49,5 miljoonaa euroa harkinnanvaraista luottotappiovarausta. Tämä selittää keskeisesti alkuvuoden rahoitusvarojen arvonalentumistappioita, jotka olivat noin 62,5 miljoonaa euroa.

Alkuvuoden vertailukelpoinen tulos ennen veroja oli 31,1 miljoonaa euroa ja ilman johdon harkinnanvaraista lisävarausta 80,6 miljoonaa euroa. Oma pääoma oli kesäkuun lopulla noin 533 miljoonaa euroa. Pankin vakavaraisuusasema on vahva ja vakavaraisuussuhde oli 16,6 %.

Katse eteenpäin


OmaSp:n taloudellinen asema on vahva. Keskitymme toimenpiteisiin, joilla tulemme varmistamaan pankin menestyksen jatkumisen.

Liiketoimintakauppa Suomen Handelsbankenin kanssa on toteumassa suunnitellusti elo-syyskuun vaihteessa ja valmistaudumme vastaanottamaan yli 11 000 pk-yritysasiakasta ja noin 30 yritysasiakasliiketoiminnan osaajaa joukkoomme. Jatkamme markkina-aseman vahvistamista ja laajennamme toimintamme suunnitelmien mukaisesti syksyn 2024 aikana Vantaalle, Kuopioon ja Vaasaan.

Hyvin poikkeuksellisesta alkuvuodesta huolimatta, jatkamme kuluvaa tilikautta osaavan ja sitoutuneen henkilöstön kanssa. Lähdemme nyt rakentamaan OmaSp:n seuraavaa vaihetta. Tavoitteemme on edelleen tarjota paikkakunnan parasta pankkipalvelua joka päivä sekä nykyisille että tuleville asiakkaille.

Talousjulkaisut ja raportit
 

Ajankohtaista

Lue lisää aiheesta Plussa-ominaisuus liitettäväksi OmaSp:n kortteihin
OmaSp:n Visa Credit/Debit -kortti Plussa-ominaisuudella.
Mediatiedote

Plussa-ominaisuus liitettäväksi OmaSp:n kortteihin

Lue lisää

Lue lisää aiheesta Puolivuosikatsauksen H1/2024 tallenne katsottavissa
OmaSp:n varatoimitusjohtaja Sarianna Liiri
Mediatiedote

Puolivuosikatsauksen H1/2024 tallenne katsottavissa

Lue lisää

Lue lisää aiheesta Kesätyö toimii ponnahduslautana finanssialalle
Nuoret istuvat sohvalla ja rekvisiittana vihreä valosydän
Mediatiedote

Kesätyö toimii ponnahduslautana finanssialalle

Lue lisää

Henkilöasiakas