OmaSp urheiluhuippujen taustajoukoissa
OmaSp tukee useita urheilijoita matkalla menestykseen. Oleellista ei ole urheilijan valitsema laji, vaan intohimo omaan tekemiseen.
Urheilu on intohimo, joka vaatii kovaa työtä, sitoutumista ja tahtoa, mutta myös taloudellisia mahdollisuuksia. OmaSp on ollut mukana tukemassa useiden nuorten urheilijoiden matkaa lajinsa huipulle.
Luukas Väänänen: Sensaatiomainen keilaajatähti
Luukas Väänänen on lupaava keilaaja, joka on noussut nopeasti Euroopan huipulle. Vasta 19-vuotias keilaaja on kaksinkertainen nuorten joukkuekisan Euroopan mestari ja kaksinkertainen nuorten Suomen mestari. Palkintokaapista löytyy myös kaksi nuorten EM-pronssimitalia sekä miesten SM-liigasta kulta- ja hopeamitalit. Keilailun hän aloitti kuusivuotiaana. "Laji vei minut samantien mukanaan. Nyt tähtään ammattilaiseksi", hän kertoo.
OmaSp:n Joensuun konttorinjohtaja Sami Hirvonen on iloinen, että pankki voi olla mukana tukemassa nuoren lupauksen uraa ja kasvua keilaajana: "Luukaksesta näkyy intohimo tekemiseen ja tavoitteet ovat korkealla, niin kuin kuuluukin."
"Vuonna 2024 tavoitteeni on menestyä Eurooppa tourilla ja voittaa Nuorten Maailmanmestaruus kesällä 2024. Pidemmän aikavälin tavoitteena on päästä Suomen miesten maajoukkueeseen ja voittaa mitaleita EM- ja MM-kisoissa. Viiden vuoden sisällä haluan olla yksi menestyvistä keilaajista Amerikan PBA:n ammattilaiskiertueella.
Emma Jokiaho: Nyrkkeilijä, joka ei luovuta
Emma Jokiaho on 27-vuotias nyrkkeilijä, joka on noussut Suomen huipulle kovalla työllä ja sinnikkyydellä. Kipinä nyrkkeilyyn syttyi heti ensimmäisissä lajikokeiluissa. Nyt Emma on voittanut urallaan EM-pronssia, kaksi SM-kultaa, SM-hopean ja SM-pronssin. Hän on myös edustanut Suomea olympiakarsinnoissa.
Emma kertoo, että hänen tavoitteenaan on päästä kohti täysipäiväistä urheiljan elämää. "Tähän asti työn ja urheilun yhteensovittaminen on ollut melkoista palapelin kasaamista", Emma tunnustaa. "Olen kuitenkin päättänyt, että haluan satsata urheiluun kaikkeni. Viimeisimmät isot turnaukset ja olympiakarsintoihin valmistavat leirit ovat olleet pitkiä ja hintavia. Siksi pankin tuki on ollut minulle niin merkittävää. "
Emma toipuu parhaillaan jokaisen urheilijan painajaisesta, eli loukkaantumisesta. Kuntoutus on kuitenkin hyvällä mallilla ja tavoitteet kirkkaana mielessä. "Haluan päästä ottamaan ensimmäisiä juoksuaskelia kesän aikana ja minulla on kova palo päästä takaisin lajiharjoittelun pariin. Syksyllä haluaisin jo kisata kotimaan kilpailut ja siitä nousujohteisesti takaisin valloittamaan kansainvälisiä kehiä. Pitkänajan tähtäin on seuraava olympiadi ja olympialaiset 2028."
Jesse Mustonen ja Otto Raak: Speedwayn kokenut konkari ja nuori lupaus
Jesse Mustonen on 29-vuotias speedwayn ja maaradan kuljettaja, joka on ajanut lajia koko ikänsä. Intohimon moottoriurheiluun on peritty suvusta. "Isäni, setäni ja veljeni ovat ajaneet myös kilpaa", Mustonen kertoo. Hän on saavuttanut yli 20 SM-mitalia, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja pariajon EM-pronssin."Paras muisto on kuitenkin vuodelta 2016, jolloin saavutimme Suomen maajoukkueella historiallisen MM-pronssin", Mustonen muistelee.
Parhaiden kilpailumuistojen joukkoon on sattunut myös kovempia aikoja. "Vuonna 2018 tuli paha onnettomuus kilpailussa Saksassa. Mursin yli 20 luuta, keuhkoni puhkesi ja sain päähäni sisäisiä vuotoja", Mustonen kertoo. Onnettomuuden jälkeen hän vietti useita viikkoja teho-osastolla. Aikaa tapauksesta on jo kulunut, mutta onnettomuus ei anna unohtaa itseään. "Sitä haastetta ei varmaan koskaan tule voitettua, mutta usko paremmasta huomisesta ja laadukas kuntoutus on tärkeää loukkaantumisen alussa", Mustonen sanoo.
Tuoreempi lupaus lajin parissa on 16-vuotias Otto Raak. Hän kokeili lajia ensikerran 10-vuotiaana, jolloin speedwayta sai kokeilla paikallisella moottoriurheilukeskuksella. Kuusi vuotta myöhemmin hän on saavuttanut jo useita sijoituksia arvokisoissa, U23 suomenmestaruuden sekä joukkuekilpailun suomenmestaruuden aikuisten 500cc luokassa. Viime vuonna hänet valittiin Suomen Moottoriliiton vuoden tulokkaaksi ja Joroisten vuoden urheilijaksi.
"Suomessa kyseessä on marginaalilaji, joten kilpakumppaneita sekä kisoja on vähän, joten kehittyäkseen on lähdettävä ajamaan ulkomaille", Raak kertoo. Kisareissuja onkin tehty Viroon, Ruotsiin ja Puolaan, missä laji on tunnetumpi. "Tällaisten kisareissujen kustannukset on kuitenkin suurempia ja onneksi olemmekin saaneet OmaSp:n avuksi näihin", Otto kiittää.
Vilma Mäki: Aitajuoksija, joka luottaa tulevaisuuteen
Vilma Mäki on 22-vuotias yleisurheilija, joka on erikoistunut 100 metrin aitajuoksuun. Hän on osallistunut 19- ja 22-vuotiaiden EM-kisoihin ja edustanut Suomea Suomi-Ruotsi-maaottelussa. Viimeisimpänä Vilma on saanut kaulaansa yleisen sarjan SM-pronssia.
Vilman tulevaisuuden tähtäimessä on yleisen sarjan arvokilpailut. Harjoittelu vie paljon aikaa, mutta taustalla tukemassa on yhteistyökumppaneita ja työnantaja, jotka ymmärtävät, mitä tavoitteellinen urheilu vaatii. "OmaSp:n tarjoama tuki mahdollistaa kilpailumatkat ja laadukkaan treenaamisen. Talviharjoittelu on mahdollista sovittaa työvuorojen kanssa yksiin, mutta totta kai kisaaminen vie kesällä todella paljon aikaa", Vilma kuvailee.
Muita nuoria urheilijoita Vilma kannustaa uskomaan itseensä: "Vaikeinakin hetkinä uskoa täytyy löytyä. Kova työ palkitaan aina."