Hajauta kuin ammattilainen - Näin rakennat tuottavan ja riskiä kestävän sijoitussalkun
Hajauttaminen on sijoittamisen kulmakivi, jonka avulla sijoittaja voi tasapainottaa tuotto-odotuksiaan ja hallittavia riskejä tehokkaasti. Globaalisti jakautunut taloustilanne tuo uusia mahdollisuuksia, mutta myös epävarmuuksia. Siksi juuri nyt on erityisen tärkeää miettiä, kuinka hajauttaa varallisuus järkevästi eri omaisuusluokkien, alueiden ja ajanjaksojen välillä.
Miksi hajauttaminen kannattaa?
Vanha sijoitusviisaus sanoo, että hajauttaminen on sijoittajan ainoa ilmainen lounas. OmaSp:n yksityispankkiiri Tuomas Antilan mukaan tämä pitää paikkansa: ”Sijoitussalkun tuotto on palkka, joka sijoittajalle maksetaan riskin ottamisesta. Hajauttamalla pystytään pienentämään riskiä verrattuna yksittäiseen sijoituskohteeseen. Usein myös hyvin hajautettu salkku tarjoaa tasaisempaa kehitystä ja vähentää salkun arvonvaihtelua.
Hajauttamisen tärkein tehtävä on tasapainottaa salkun kehitystä ja suojautua mahdollisilta markkinalaskuilta. On muistettava, että sijoittamiseen liittyy aina riski ja sijoituksen arvo voi nousta tai laskea. Antilan mukaan hajauttamisen merkitys korostuu erityisesti nyt, kun markkinatilanteet eri puolilla maailmaa vaihtelevat voimakkaasti. "Yhdysvalloissa taloutta tukee vahva palvelusektori ja kuluttajakysyntä, kun taas Euroopassa ja Suomessa teollisuussektori kohtaa haasteita. Kehittyvillä markkinoilla tarina on jälleen erilainen", hän huomauttaa. Antila kohtaa työssään silloin tällöin sijoittajia, jotka sijoittavat vain itselleen tuttuun toimialaan tai ainoastaan suomalaisiin yhtiöihin, koska kotimarkkinat koetaan turvallisimmiksi. Todellisuudessa silloin voidaan altistua liiallisille riskeille.
Hajauttaminen kolmella tapaa
Sijoitusten hajauttaminen voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla, mutta ammattilaisen mukaan kannattaa huomioida vähintään kolme keskeistä näkökulmaa.
Omaisuusluokkien välinen hajauttaminen
Hyvin hajautetussa salkussa tulisi olla osakkeita, korkosijoituksia ja vaihtoehtoisia sijoituksia, kuten esimerkiksi kiinteistöjä ja metsää. Omistusasumista suosivat suomalaiset monesti unohtavat, että oma asunto voi olla merkittävä osa kiinteistösijoituksia, joten sen vaikutus kannattaa huomioida salkkua suunnitellessa. “Usein iso osa varallisuudesta on sijoitettuna kiinteistöihin oman asunnon kautta, ja tämä kannattaakin huomioida myös sijoitussalkun hajautusta miettiessä", Antila muistuttaa. Salkun hajauttamisessa eri omaisuusluokkiin on tärkeää huomioida myös omat tuottotavoitteet, riskinsietokyky sekä sijoittamisen aikajänne.
Maantieteellinen hajauttaminen
Sijoitusten jakaminen eri markkinoille – esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja kehittyville markkinoille – vähentää riippuvuutta yksittäisen maan tai alueen taloudellisesta kehityksestä. Maantieteellisesti hyvin hajautettu salkku voi hyötyä eri markkinoiden nousuista eri aikoina.
Ajallinen hajauttaminen
Ajallinen hajauttaminen suojaa sijoituksia markkinoiden lyhyen aikavälin heilahteluilta. Kun teet salkkuusi ostoja eri ajankohtina, pääset myös hyödyntämään markkinoiden vaihtelut ja ostamaan sijoituksia eri hintatasoilla.
Hyvä esimerkki ajallisesta hajauttamisesta on kuukausisäästäminen, jossa palkkatuloista siirretään säännöllisesti tietty summa sijoituksiin, kuten rahastoihin. Tällä tavalla sijoittaja pääsee ajoittain hyödyntämään markkinoiden epävarmuudesta johtuvaa heiluntaa, jolloin sijoituksia tehdään myös alhaisemmilla hinnoilla.
Näin aloitat hajautetun salkun rakentamisen
Hajauttaminen alkaa aina huolellisesta lähtötilanteen analyysistä. Antila korostaa, että on erittäin tärkeää kartoittaa nykyinen varallisuus mahdollisimman tarkasti – mitä omaisuusluokkia siihen kuuluu ja millä painotuksilla. "Sijoittajalla voi olla omistuksia hajautettuna useissa eri kohteissa eri pankeissa, mutta kokonaiskuva puuttuu. OmaSp:ssä autamme asiakkaitamme hahmottamaan koko varallisuuden tilan ja etsimme yhdessä parhaat tavat sen hallintaan ja kehittämiseen”, Antila kertoo.
Laadukkaat sijoituskohteet
Antila muistuttaa, että sijoituskohteita valitessa tulee kiinnittää huomiota myös niiden laatuun. ”Esimerkiksi meillä salkunhoitajat tekevät perusteellista taustatyötä valittujen yhtiöiden ja sijoituskohteiden taloudellisesta tilasta ja pitkän aikavälin potentiaalista”, hän korostaa. Myös vastuullisuustekijät huomioidaan sijoituspäätöksissä entistä paremmin ja vastuullisuus on integroitu kiinteäksi osaksi sijoitusprosessia. ”Sijoittajille on tarjolla entistä enemmän tietoa yhtiöiden vastuullisuustekijöistä, kuten ympäristövaikutuksista, sosiaalisesta vastuusta ja hyvästä hallintotavasta.”
Neuvoja sijoittamiseen kannattaa kysyä pankista. OmaSp:n asiantuntijat auttavat sinua niin sijoitussuunnitelman tekemisessä kuin esimerkiksi automaattisen kuukausisäästämisen aloittamisessa. Kun sijoitettavaa omaisuutta on jo enemmän, OmaVarainhoidon yksityispankkiirit kuten Antila auttavat sinua rakentamaan monipuolisen hajautetun salkun ja seuraavat sen kehitystä puolestasi reagoiden markkinatilanteen muutoksiin. "Tehtävämme on varmistaa, että asiakkaamme tekevät parhaat mahdolliset sijoituspäätökset omien tavoitteidensa mukaisesti”, Antila summaa.